Rzadko zdarza mi się publikować na blogu wpisy dotyczące jedzenia. Ale to ciasto smakuje mi tak bardzo, że zrobię wyjątek. A jak Wam się spodobają takie posty to może częściej dodam coś z kategorii kulinarnej? Dajcie znać co myślicie o tym pomyśle! 🙂

Składniki:

  • 200g herbatników,
  • 100 g solonych orzeszków,
  • 1 szkl cukru,
  • 270 ml wody,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • ½ kostki masła,
  • 400 g serka homogenizowanego,
  • 100 g białej czekolady,
  • 4 łyżki żelatyny.

Cukier wraz z 170 ml wody gotować na małym ogniu przez około 30 minut, do momentu aż zrobi się karmel. Zestawić z ognia, odrobinę ostudzić, wlać 250 ml kremówki i zagotować. Ponownie zdjąć z ognia, włożyć masło i mieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.

W międzyczasie pokruszyć herbatniki i wymieszać je z orzeszkami. A następnie dołożyć je do ostudzonego karmelu, wymieszać i wyłożyć na spód blachy. Blachę najlepiej wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W osobnej misce, w 100 ml przegotowanej wody, rozpuścić żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem, dodać serek homogenizowany oraz przestudzoną czekoladę i żelatynę. Masę wyłożyć na orzechowy spód. Ciasto włożyć do lodówki. I gotowe! 😉

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.