Rzadko zdarza mi się publikować na blogu wpisy dotyczące jedzenia. Ale to ciasto smakuje mi tak bardzo, że zrobię wyjątek. A jak Wam się spodobają takie posty to może częściej dodam coś z kategorii kulinarnej? Dajcie znać co myślicie o tym pomyśle! 🙂
Składniki:
- 200g herbatników,
- 100 g solonych orzeszków,
- 1 szkl cukru,
- 270 ml wody,
- 500 ml śmietany kremówki,
- ½ kostki masła,
- 400 g serka homogenizowanego,
- 100 g białej czekolady,
- 4 łyżki żelatyny.
Cukier wraz z 170 ml wody gotować na małym ogniu przez około 30 minut, do momentu aż zrobi się karmel. Zestawić z ognia, odrobinę ostudzić, wlać 250 ml kremówki i zagotować. Ponownie zdjąć z ognia, włożyć masło i mieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
W międzyczasie pokruszyć herbatniki i wymieszać je z orzeszkami. A następnie dołożyć je do ostudzonego karmelu, wymieszać i wyłożyć na spód blachy. Blachę najlepiej wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W osobnej misce, w 100 ml przegotowanej wody, rozpuścić żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem, dodać serek homogenizowany oraz przestudzoną czekoladę i żelatynę. Masę wyłożyć na orzechowy spód. Ciasto włożyć do lodówki. I gotowe! 😉
Smacznego! 🙂