Dziś, od samego rana, spikerzy w radiu przypominali, że do Świąt zostały jeszcze tylko dwa tygodnie – nadszedł więc chyba najwyższy czas, żebym podzieliła się z Wami moim przepisem na domowe pierniczki.

Potrzebne produkty:

– 2 szklanki mąki,
– 2 łyżki masła,
– ¾ szklanki cukru,
– 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika,
– 1 całe jajko i 1 żółtko,
– 1 łyżeczka sody,
– 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Miód z cukrem roztopić w garnku. Wlać gorącą masę na mąkę wysypaną na stolnicy i przemieszać nożem. Poczekać, aż ciasto odrobinę przestygnie (tak, żebyśmy swobodnie mogli je dotykać). Dodać sodę, przyprawę do piernika i masło oraz całe jajko i jedno żółtko. Wszystkie produkty zagnieść na gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy pierniczki.

Następnie pierniczki pieczemy przez 10 – 15 minut (w zależności od grubości) w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni.

Na koniec wystarczy już tylko ciastka udekorować według własnego uznania – lukrem, czekoladą, kolorowymi posypkami czy bakaliami.

Ps. Dajcie pierniczkom odpocząć kilka dni – wtedy dopiero będą miękkie i pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.