Jeżeli Wasze pierniczki (albo inne świąteczne ciasteczka) czekają jeszcze na upieczenie, albo jeśli musicie zrobić drugą partię, bo pierwsza wyszła tak dobra, że już zniknęła, to dzisiejszy wpis może się Wam przydać. Przygotowałam dla Was szybki poradnik na piernikowy wieniec, który teraz idealnie sprawdzi się w roli dekoracji, a po Świętach będziecie mogli go oczywiście zjeść!
Z ciasta wykrawamy gruby okrąg (mój brzeg ma około 4 cm, a za wzór posłużył mi talerz stołowy) oraz 7 ciasteczek w dowolnych, wybranych przez Was kształtach. Całość pieczemy a następnie odstawiamy do wystudzenia.
W kolejnym kroku ozdabiamy ciasteczka – ja wybrałam biały lukier i za pomocą wykałaczki namalowałam wzory, które widzicie na zdjęciach.
Kiedy wzory dobrze wyschną możemy przykleić pierniki do okręgu (oczywiście również przy pomocy lukru).
Na koniec u góry przewiązujemy ozdobną wstążkę i nasze dzieło jest gotowe. Wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej i myślę, że idealnie sprawdzi się również jako prezent dla naszych najbliższych – moja mama była zachwycona. Polecam! 😉